joi, 24 mai 2012

CE PRESUPUNE UN PROIECT ? INITIEREA


      In literatura de specialitate, sunt utilizate multe definitii pentru  ceea ce inseamna un  proiect. In acceptiunea noastra, un proiect reprezinta un flux de activitati bine determinat, limitat in timp, cu un scop précis, care sa produca rezultate previzibile, cu impact pozitiv  asupra organizatiei. La prima vedere, pare o treaba destul de simpla, dar nu este. Pentru o ilustrare clara,  citam din opera  lui Machiavelli care spunea ,, Nu este nimic mai dificil de facut, mai indoielnic de success sau mai periculos decat a initia un proiect. Inovatorul isi face dusmani printre cei care profitau de vechiul regim si are ajutorul cu jumatate de inima al celor ce beneficiaza de noua ordine “. De asemenea luam in calcul rezultatele si statisticile proiectelor din U.S.A., acolo unde a aparut pentru prima data disciplina managementului de proiect, care reliefeaza, ca un procent de cca 80% din proiectele demarate sunt esecuri  si numai 20% reprezinta reusite. Prin urmare, sa analizam factorii determinanti  care influenteaza aceste statistici si ce solutii deimbunatatire se pot gasi pentru cresterea gradului de reusita al proiectelor demarate.  In primul rand, sa detaliem cum  ia nastere un proiect.

Orice proiect porneste de la  o idee, numita si ideea de baza. Ulterior aceasta idee poate fi adaptata si/sau imbunatatita prin intermediul altor idei. In practica aceste activitati, corespund etapei de initiere a proiectului, in cadrul sesiunilor de brain-storming. In urma acestor sesiuni, se naste viziunea despre proiect ( ce vreau sa fac). Dupa definirea unei viziuni clare asupra proiectului, urmeaza transpunerea acesteia intr-un cadru concret, respectiv  misiunea asumata ex. ( misiunea proiectului este expansiunea companiei in termen de 5 ani, in 5 mari orase din Romania). De aici rezulta si scopul proiectului. Urmatorul pas, vizeaza adoptarea unei strategii prin care se realizeaza misiunea. In practica sunt utilizate mai multe tipuri de strategii, care pot fi adaptate sau intercorelate in functie de anumiti factori ( tipul activitatii, marimea companiei, resursele utilizate etc.) 

Aceste 3 elemente reprezinta baza de pornire a unui proiect. In ultima perioada, a aparut un nou element, foarte important si anume contextul.  Contextul, poate influenta in mod decisiv un proiect, de aceea se recomanda analiza acestuia inca din faza de initiere si nu in faza de planificare ca si risc identificat. Contextul poate imbraca multe forme ( contextul economic intern si extern; contextul politic intern si extern; contextul pietei ; contextual social etc.) si trebuie analizat cu atentie, mai ales in perspectiva estimarilor viitoare ale proiectului.
http://colyndfond.ro
www.wix.com/colyndfond/proiecte
www.wix.xom/ioncolindeata/financiare