vineri, 18 mai 2012

CRIZA ECONOMICA SAU FINANCIARA? CRIZA MONETARA SAU CRIZA DE SUPRAPRODUCTIE?

     In ultimii 5 ani, intalnim din ce in ce mai multi specialisti care incearca sa gaseasca resorturile crizei care a lovit intreaga lume. Unii spun ca este o criza financiara. Altii spun ca este o criza economica. De asemenea s-a spus ca este o criza traditionala de supraproductie. Nimeni nu a vorbit insa de o criza monetara. Cu toate ca mediul de afaceri spune la unison, ca exista un deficit de lichiditati pe piata, deficit reflectat si in statistici, care arata o scadere accentuata atat a numarului de societati comerciale, cat si a numarului de operatiuni comerciale, niciun reprezentant al autoritatilor, nu a abordat acest subiect, neexistand pana in prezent o dezbatere serioasa pe aceasta tema.
Opinia noastra este ca in actualul context, in care Romania este membru U.E., iar circulatia capitalurilor este libera, s-a ajuns in situatia unei scaderi continue a masei monetare, in special la nivelul economiei reale, acolo unde banii se misca creand valoare adaugata, in acest moment neexistand posibilitatea unei evaluari clare a masei monetare la nivel de tara la un moment dat. Aceasta criza monetara s-a suprapus intradevar, peste criza mondiala de supraproductie, intre cele doua existand o stransa corelatie. Astfel, pe trendul unei dezvoltari continue a productiei si in mod special a tehnologiilor prin aparitia a numeroase produse noi, fapt ce a determinat o crestere naturala a consumului, s-a ajuns in situatia de a consuma un numar mult mai mare de produse si servicii cu aceeasi masa monetara. Un alt aspect important este si distributia acestei mase monetare la nivel de ramura economica. Astfel, daca o mare parte a acestei mase monetare este stocata in banci iar la nivelul economiei reale, ramane un procent insuficient, acest fapt va determina o moarte lenta a mediului de afaceri, acesta fiind obligat sa-si reduca volumul de activitate datorita incapacitatii de absortie a produselor si serviciilor si implicit a scaderii cererii. De altfel este evidenta acesta situatie, mai ales acum, cand pe piata exista o inflatie de oferte, din toate domeniile de activitate iar cifrele de afaceri sunt in continua scadere.
Ce solutii se pot naste pentru a combate aceasta situatie ? Consideram ca este necesara o evaluare exacta a masei monetare, un control riguros al fluxurilor de capital si o corelare eficienta intre volumul de lichiditati care circula in economia reala si volumul de lichiditati stocat in banci. De ce spunem acest lucru? Este bine cunoscuta teoria conform careia, cu cat banii circula mai repede in economie, cu atat acesta este mai functionala. Banii care circula in economica reala, produc valoare adaugata, banii stocati in banci, produc dobanzi. De asemenea numarul locurilor de munca la nivel bancar este limitat si relativ constant, in timp ce numarul locurilor de munca la nivelul economiei reale poate creste exponential pe masura cresterii cererii.
Ion Colindeata
Consultant